Vakariņas

Hermans Kohs «Vakariņas»

Svarīgākā dienas ēdienreize esot brokastis. Es tam nepiekrītu. Manuprāt, svarīgākā dienas ēdienreize ir Hermana Koha Vakariņas.

Hermans Kohs ir nīderlandiešu rakstnieks, publicists, televīzijas seriālu aktieris. Paša gatavotās “vakariņas” Hermanam Koham devušas iespēju tikt novērtētam ne tikai Nīderlandē, bet arī visā pasaulē, kur Vakariņas cilvēki var nobaudīt jau vairāk nekā 50 valodās. Un ne tikai. Grāmata piedzīvojusi arī ekranizāciju, taču spriežot pēc IMDB reitinga, kā ierasts, filma varētu neattaisnot savas cerības, tāpēc, ja tomēr esi izvēlējies skatīties filmu, iesaku to darīt tikai pēc grāmatas izlasīšanas. Tas varētu mazināt iespējamo vilšanās sajūtu. Ņemot vērā, ka vakariņas nereti mēdz būt pēdējā dienas ēdienreize, tādējādi Tu varētu izvairīties no vēdergraizēm pirms miega vai sliktiem sapņiem nakts laikā.

Hermanis Kohs par savas sestās grāmatas lielisku pieteikšanu pasaulei ieguvis ne tikai prestižo Nīderlandes Lasītāju balvu, bet arī iekļuvis Eiropā lasītāko rakstnieku topā, no kura tik viegli sev izkrist neļaus, tāpēc noteikti drīzumā varam gaidīt kādu jaunu meistardarbu no lieliskā nīderlandiešu rakstnieka. Kas zina, varbūt nākamreiz Hermans Kohs mums uzsauks Pusdienas? (Grāmatu no angļu valodas tulkojis Ilmārs Zvirgzds. Izdevējs: Jāņa Rozes apgāds)

Vakariņas

Skaidrojums: ēdiens ēdienreizei vakarā

Brāļi Seržs un Pauls, kopā ar savām sievām Babeti un Klēru, ietur maltīti kādā smalkā restorānā. Atmosfēra ir nokaitēta, jo iemesls, kāpēc šie cilvēki ir satikušies, nav tikai, lai parunātu par šo un to, par filmām, kuras skatītas vai atvaļinājumiem, kuri baudīti. Iemesls ir viņu bērni. Šīs nebūs parastas vakariņas, bet gan vakariņas, kuras nepārtraukti liks domām virpuļot ārpus uztveršanas zonas. Šīs būs vakariņas, kuras pierādīs, ka vecāku mīlestībai robežu nav. Šīs vakariņas parādīs, cik daudz ir jāziedo, lai nosargātu to, kas nēsāts zem sirds.

Aperitīvs

Skaidrojums: alkoholisks dzēriens ēstgribas ierosināšanai

Vakariņas sākas ar aperitīvu vistiešākajā nozīmē. Lasītājam tiek dota iespēja mēģināt iepazīt un atpazīt smaržas, kas virmo restorāna gaisotnē, liekot iztēlei sākt darboties kā rakstāmmašīnai. Varoņa iekšējais pārdzīvojums, laime, un traģēdija. Neizpausti noslēpumi, noklusētas jūtas. Šī cīņa liek noprast, ka iekšējie pārdzīvojuma elementi, līdzīgi, kā Mendeļejeva tabulas ķīmiskie elementi sajaukti kopā, draud izraisīt izvirdumu, kas iespējams uz visiem laikiem mainīs varoņu turpmāko likteni. Tādējādi tiek iedarbināts kuņģis, apetīte aug augumā un vienīgais, par ko Tu vairs spēj domāt – kas īsti ir tas, kas varētu tikt pasniegts pamatēdienā. Taču, kas gan būtu īsts pamatēdiens bez uzkodām?

Uzkodas

Skaidrojums: ēstgribu rosinošs ēdiens, ko ēd pirms pamatēdiena

Uzkodas parasti tiek pasniegtas ātrai uzēšanai. Taču šajā vakarā un šajā restorānā temps, ar kuru notiek uzkodu pasniegšana, velkas bezgalīgi. Kā tā viena minūte, kas palikusi līdz mājām, kad pēc darba brauc savā automašīnā, bet urīnpūslis jau ir ieņēmis pieauguša ziloņa apmērus, draudot jebkurai straujākai kustībai likt tam eksplodēt turpat uz līdzenas vietas.

“Un tomēr bija kas tāds, kas deva man cerību, ka sprādziens notiks vēlāk vakara gaitā. Tas ir kā ar pistoli teātra izrādē – ja tā parādās pirmajā cēlienā, tad var likt galvu ķīlā, ka pēdējā cēlienā kāds ar to izšaus.”

Tomēr ir tāds mums visiem ļoti labi zināms teiciens – “Labs nāk ar gaidīšanu” (tāpēc es vienmēr kavēju). Šī prasmīgā lasītāja uzkurināšana ar varoņu atmiņu stāstiem, liekot augt spriedzei arī pie vakariņu galda, un vēderam izsalkumā krampjaini sarauties. Skaidrs ir viens, šīs vakariņas nebūs tādas, kādas galvenie varoņi tās būs iztēlojušies.

Pamatēdiens

Skaidrojums: dominējošais ēdiens porcijā, veido vismaz 1/2 no kopējās porcijas apjoma un dod nosaukumu visam ēdienam; pārējo porcijas apjomu veido pamatēdienam atbilstīgas piedevas

Beidzot lasītājs tiek pie tā, ko patiesībā ir vēlējies iegūt, atverot šīs grāmatas sākuma vāku. Beidzot tiek izspēlētas visas svarīgākās kārtis, atklāti baisākie noslēpumi, vesela ģimenes drāma savijusies vērpetē, kuru pēc iespējas ātrāk gribas atšķetināt. Šķietami laimīgas ģimenes dzīve vienā mirklī var pārvērsties par murgu, no kura nevarētu izbēgt pat pamostoties.

“Pasaule bez nelaimēm un vardarbības – vienalga, vai tā ir dabas vai arī cilvēku izraisīta – būtu pilnīgi nepanesama.”

Pamatēdienā pasniegts noziegums, pārliets ar vecākmīlestības mērci.

Deserts

Skaidrojums: maltītes beigās pasniegts ēdiens, kura sastāvā ir kaut kas salds; saldais ēdiens

Ja pirms tam, autors, lasītāju ķircinot, visu vilka garumā, tad šajā brīdī dara visu iespējamo, lai tu desertu norītu vienā mirklī un prasītu pēc vēl. Ja šķiet, ka pamatēdienā jau pasniegts lielākais noslēpums, tad desertā atklājas jauni, vēl līdz šim brīdim noklusēti fakti, kuri beigu beigās velk paralēles ar pašu galveno – to, kāpēc vispār grāmatas varoņi ir sasēdušies ap šo galdu, lai spriestu par savu mīļo bērnu likteņiem. Ja šis tiešām nav saldais ēdiens, tad es nezinu, kas ir…

“Visos sadzīves strīdos – un tas attiecas arī uz dūru cīņām un bruņotiem konfliktiem – ir mirklis, kad viena vai abas puses var atkāpties, novēršot situācijas tālāku saasināšanos. Tas bija šis brīdis. (..) Bet, ja godīgi, vai es to vēlējos? (..) Gluži pretēji, darīsim visu, kas mūsu spēkos, lai tas beigtos ar skandālu. Jo šajā brīdī tas mums noderēja visvairāk.”

Jo tuvāk tuvojies grāmatas aizmugurējam vākam, jo vairāk saproti, ka šie cilvēki ir nekas vairāk, kā vien lieliski aktieri, kuriem iedalītas trako lomas. Un, ja nu tomēr es alojos, tad par trakiem tiekam padarīti mēs, vakariņu baudītāji.

Digestīvs

Skaidrojums: barojošs, pārsvarā salds dzēriens, kuru pasniedz tikai pēc maltītes, maltītes sagremošanas veicināšanai

Lai sagremotu šo maltīti, vispirms būs jāsagremo vēl kas, nebūt ne vieglāks. Taču šī sagremošana, ļoti iespējams palīdzēs izdarīt pirmo darbību. Šī grāmata nemitīgi liek saskarties ar tādām varoņu problēmām, kuras brīžiem šķiet absolūti neloģiskas, taču bez tām, šī drāma būtu kā diena bez saules, it kā dzīvot var, bet ļoti drūmi un skumīgi. Tieši tāpat ir šeit. Tas piedod krāsas. Bez tām Vakariņas būtu kā garlaicīgs melnbaltais kino, kur sākoties pirmajai reklāmai, tiktu pārslēgts kanāls. Uz neatgriešanos.

“No pieredzes zinu, ka saskarsmē ar zemāka līmeņa intelektu vislabākā stratēģija ir rupji meli, melojot jūs dodat šiem āmurgalvām iespēju atkāpties, nezaudējot pašcieņu.”

Kļūt par jauna nozieguma līdzzinātājiem? Tas ir tieši tas, ko autors pēdējā brīdī paspēj mums nodarīt. Un vienīgais, ko varam darīt – samierināties, vai aizvērt grāmatu neizlasot pēdējās lappuses, atstājot Hermani Kohu bez morālas dzeramnaudas.

Dzeramnauda

Skaidrojums: naudas summa, ko dod par pakalpojumiem pāri par oficiāli noteikto maksu

Dzeramnauda ierasti ir desmit līdz piecpadsmit procenti no rēķina kopējās summas. Un nav būtiski, cik liela šī rēķina summa ir. Tie ir divdesmit, trīsdesmit vai četrdesmit eiro. Simts, divi vai trīs simti. Labais tonis. Šoreiz šis tonis piepilda ne tikai oficianta naudas maku, bet arī atdod kādam brīvību, kādam liek zaudēt visu. Kam? To tu pats varēsi nobaudīt!

BRĪDINĀJUMS!

Viss šajā grāmatā ir tieši tā, ka šķiet, Hermanam Koham beigās piemirsusies piezīme – “tikai nekādā gadījumā neatkārtojiet to mājās”. Tiešām…. Neatkārtojiet….

  1. Jūn 10, 2019 5:34 pm

    Mās, es arī par šo jau 6dien gribēju uzrakstīt, bet sanāca aizsvinēties pie viena absolventa divas dienas no vietas, ha. Ja reiz Tu šodien esi ielikusi, būs man jāliek rīt 😀

    • Jūn 16, 2019 2:57 pm

      @fakingsons

      Tajā brīdī, kad pamanīju Tavu ierakstu blogā, iedomājos, kā tas nākas, ka uz mums abiem kosmoss vienādi iedarbojies. Bet forši, nu! 😊

Atbildēt uz fakingsons Atcelt atbildi